Gesteund Ontwikkelen Thuis | GOT – it

Op weg naar zelfstandig wonen vanuit de thuissituatie

Gesteund Ontwikkelen Thuis (GOT it), kan worden ingezet als je in een gezinssituatie woont of als je al op jezelf woont. Met GOT it kun je leren om (meer) zelfstandig te worden. Het is een tussenvorm van begeleiding bij ‘beschermd wonen’ en ‘zelfstandig wonen met ambulante begeleiding’.

De begeleiding en training krijg je vanuit de beschermd wonen locaties van Woonzorg DWI. Je leert en oefent zowel thuis als met je leeftijdsgenoten. Je bent dan ook welkom om gezellig mee te eten en onder begeleiding te werken aan je doelen. Ook kun je deelnemen aan groepsactiviteiten.

Woonzorg DWI biedt GOT in een veilige omgeving. Wij zorgen ervoor dat je zelfstandig verder kunt en zult zeggen: “I’ve got it!”

Als zelfstandig wonen niet lukt

Als je nog thuis woont, kunnen wij je helpen met je groei en ontwikkeling. Samen gaan we aan de slag om patronen te doorbreken. Zo zorgen we voor de groei en het ontwikkelen van vaardigheden waarvan je zelfstandiger wordt. Het komt in een gezin vaak voor dat er automatische patronen ontstaan tussen ouders en jongeren. Hoe leer je met je eigen geld omgaan? Hoe deel je je vrije tijd in? Hoe leer je je eigen keuzes maken?Woonzorg DWI helpt je zelfstandiger te worden. Wij stemmen je begeleiding af op jouw mogelijkheden en doelen. Wij kunnen deze vorm ook inzetten voor of na een begeleid wonen traject of tijdens de ontwikkeling de stap naar zelfstandig wonen realiseren.

Wat we willen bereiken is dat de groei naar zelfstandigheid niet stagneert door patronen of automatismen in de thuissituatie. Het zelfstandig worden van (jong)volwassenen moet stil te komen staan.

Er kunnen (onbewust) patronen en automatismen ontstaan waarbij ouders of naasten een rol op zich nemen om bepaalde taken uit te voeren voor een ander.

Voorbeeld: Je ouders doen nog steeds je administratie. Lekker makkelijk, want je vindt het al moeilijk genoeg. Ook koken je ouders voor je, doen ze je was en halen ze de boodschappen. Zodra je op kamers gaat, moet je eigenlijk nog leren hoe je je financiële zaken regelt. Bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen en een zorgverzekering afsluiten. Met de begeleiding van GOT ontwikkel je de vaardigheden en inzichten voor zelfstandig wonen. Zo kun je met vertrouwen op jezelf gaan wonen. Je krijgt begeleiding en ondersteuning van Woonzorg DWI. Zo kun je zowel in jouw thuissituatie als op locatie werken aan je zelfstandigheid.

Visie & Missie

Wij helpen je graag in je ontwikkeling. Dat doen we met passie, plezier en inzet! Benieuwd hoe we dit doen?

Organisatie

Woonzorg DWI is een kleinschalige woonorganisatie. Bij ons staat kwaliteit altijd voorop!

Vraag & antwoord

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder! De meest gestelde vragen en antwoorden vind je hier.

Ervaring Jesse: “Door het volgen van het programma ‘GOT it’ bij Woonzorg DWI zag ik pas in hoeveel mijn ouders nog voor mij regelden. Nu ik stapsgewijs heb geleerd wat bijvoorbeeld boodschappen kosten, ben ik me bewuster geworden van al mijn keuzes.”.

Ervaring ouders: “Het is vanzelfsprekend dat je als ouders veel zaken organiseert voor jouw kinderen. Echter, hadden we zelf niet meer door dat we onze zoon (22) nooit hadden geleerd om echt voor zichzelf te zorgen. We vertelden hem vaak wel hoe wij erover dachten en gaven hem richting, maar door hem het zelf te laten ervaren, kwam pas het echte inzicht.”