Visie en missie

Missie, visie en strategie van Woonzorg DWI

Het is onze missie om (jong)volwassenen te begeleiden naar zo zelfstandig mogelijk wonen en werken. Daarvoor begeleiden we hen in een woonklimaat waarin ze zich (verder) kunnen ontwikkelen. Na een begeleidingsperiode van (ongeveer) 1 tot 2 jaar kunnen ze zelfstandig gaan wonen, eventueel met ondersteuning van onze ambulante begeleiding. Door deze manier van werken en het versterken van de eigen regie is het de bedoeling dat de cliënten zich duurzaam ontwikkelen.

Wij bieden onze zorg binnen een aantal kaders. Wij geloven dat die kaders nodig zijn voor cliënten om zich te kunnen ontwikkelen. Wij vragen alle bewoners een structurele daginvulling te handhaven. We geloven dat een goede balans tussen inspanning en ontspanning bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling. Daarbij hoort een ‘gezond’ dag-en-nachtritme. Verslavingsproblematiek of ander middelengebruik past niet in deze leergerichte omgeving.

Beschermdthuis hulp
Woonzorg DWI Beschermdthuis

Visie & Missie

Wij helpen je graag bij jouw ontwikkeling, dit doen we vanuit passie en bevlogenheid. Ben je benieuwd hoe we dit doen?

Organisatie

Woonzorg DWI een kleinschalige woonorganisatie, kwaliteit staat bij ons voorop.

Vraag & antwoord

Heb je nog vragen, we helpen je graag verder! De meest gestelde vragen met antwoorden vind je hier.

De oplossing zit in jezelf!

Wij lossen je problemen niet voor je op. Dat doe je zelf. Want de oplossing zit namelijk in jezelf. Wat doen wij wel? Wij observeren, luisteren en stellen vragen. We dagen je uit en we inspireren je. We geven je de juiste handvatten die je kunt gebruiken om zelf inzicht te krijgen in de oplossingen. Zo kun je zelf stappen gaan zetten. Dat geeft je de motivatie om verantwoordelijkheid te nemen over je leven.

Socratisch coachen

Om je te stimuleren je eigen regie in handen te nemen, werken we volgens de principes van socratisch coachen. Socratisch coachen gaat over de kunst van het stellen van de juiste vragen. Socratisch coachen is ook ontdekken hoe je een ander stimuleert om zijn/haar eigen denkbeelden te onderzoeken, zodat je samen ziet wat wél werkt in plaats van wat niet werkt. Vaardigheden die je op de socratische wijze leert, werken vaak beter, omdat je ze zelf hebt ontdekt.

Door veel gebruik te maken van de Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) krijg je ook meer grip op je eigen regie. Het is belangrijk om zelf de regie in handen te hebben. Zo blijf je de regisseur over je eigen leven!

Zelfredzaamheid-Matrix

Ontwikkelplan

In de coaching die we je bieden, staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Zo kijken we samen naar hoe het gaat in je levensdomeinen (je studie, je werk, je geestelijke gezondheid enz.). We coachen je mogelijk op de onderdelen waar jij problemen hebt. Samen ontdekken we jouw talenten en zien we wat voor jou wél werkt. We stellen samen duidelijke en haalbare doelen voor je die we vastleggen in je persoonlijke ontwikkelplan. Maandelijks reflecteer jij hoe het met het halen van je doelen gaat. En we kijken samen naar wat er nodig is om weer stappen vooruit te kunnen zetten.

Zelfredzaamheid

De zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) geeft je een overzicht over welke vaardigheden je per levensdomeingebied hebt. Zo kun je samen met de begeleiding inzichtelijk maken wat er goed gaat en op welke gebieden je je verder kunt ontwikkelen.

De Matrix

Zelfredzaamheid-matrix

Door je doelen SMART te formuleren, krijg je meer motivatie om te werken aan je zelfstandigheid. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Hiermee kun je resultaat boeken en krijg je meer vertrouwen in de toekomst.

In de zelfredzaamheidsmatrix worden de volgende levensgebieden getoetst

  • Inkomen
  • Dagbesteding
  • Huisvesting
  • Gezinsrelaties
  • Geestelijke gezondheid
  • Fysieke gezondheid
  • Verslaving
  • ADL-vaardigheden
  • Sociaal netwerk
  • Maatschappelijke participatie
  • Justitie

Samen bereik je meer

Samen maken we ons sterk voor jouw ontwikkeling. Ontwikkelen doe je niet alleen; dat doe je samen met de hulp van je netwerk. We gaan samen met jou kijken wie belangrijk is in je leven en waarom dat is. Iedereen heeft andere sociale behoeftes, maar je hebt wel een netwerk nodig om te kunnen wonen en werken. Ouders, vrienden, sportclubs of collega’s dragen allemaal bij aan jouw ontwikkeling. Je kunt namelijk leren van anderen en zij kunnen leren van jou. Je hebt wel enige aandacht nodig om je netwerk constructief in je leven te betrekken. Want samen bereik je meer dan alleen.

We werken ook samen met jouw verwijzer om samen tot een goed passend begeleidingstraject te komen. Meer informatie over deze samenwerking vind je hier.

De juiste weekinvulling maken we samen

Bij Woonzorg DWI helpen we jou om uit te zoeken wat voor werk, dagbesteding of opleiding het beste bij je past. Wij willen dat jij op de juiste plek zit en ondersteunen jou bij het zoeken en vinden van deze plek.

Wij betrekken (jong)volwassenen actief bij maatschappelijke initiatieven. Zo ondersteunen we buurtgenoten, nodigen we mensen uit in de groep of zetten we ons samen actief in voor een ander.

We geloven in inclusie. Daarom wonen er ook steunbewoners op onze woonlocaties. Dit zijn studenten of jong professionals die als goede buur fungeren en zo een eerste aanspreekpunt zijn voor praktische zaken als er geen begeleiding aanwezig is.